Thuiskomen

Ik ben thuisgekomen na een verblijf van een half jaar in Kenia. Met ons nieuwe zoontje. Thuiskomen is voor mij niet hetzelfde als de sleutel in het slot steken, de koffers uitpakken en de souvenirs een plek geven. En dan die kleine. Hij praatte ons enthousiast na de laatste weken in Kenia: “Naar Nederland!” op de vraag waar we binnenkort naar toe gingen. Maar is Nederland al de plek van thuiskomen voor hem?

Thuiskomen is voor mij een proces waarin ik tot een nieuwe passing kom tussen mijzelf en de omgeving. Het helpt als de plek waar je thuiskomt het huis is waar je al vier woont. Maar het was eigenlijk niet anders toen ik mijn voet in het lege appartement in Nairobi zette in maart van dit jaar. Het begint met een basisgevoel. Dit is goed. Dit klopt. Ik kan mij voorstellen hier thuis te zijn. Ik pas bij deze omgeving en deze omgeving past bij mij.

Dan volgt een periode van aanpassen. Want om tot een goede passing te komen moet er ingegrepen worden. In het geval van het huis in Nairobi: er moesten meubels komen, want hoewel we er al blij waren toen we er de eerste dagen op enkel matrassen doorbrachten hielp het zeer in het thuis zijn toen we gewoon aan tafel en op stoelen onze maaltijden konden gebruiken. Verder klamboes ophangen en het huis beveiligen met hangsloten. Hier in Nederland moest de geest van de twee studenten die tijdelijk ons huis hadden bewoond worden verdreven. Alleen wierook volstaat niet! Verder veel praten met de mensen om mij heen. In al die gesprekken, zowel hier als daar, landde ik een beetje meer.

Aanpassen is ook ingrijpen in jezelf. Je verwachtingen bijstellen, je filters anders instellen. Het allerbelangrijkste uiteindelijk: je open stellen voor de omgeving. Zoals je de nieuwe omgeving binnengaat, zo moet ook de omgeving bij jou binnen mogen komen. Vandaar dat allereerste gevoel van of het klopt of niet, dat kan alleen als je open staat.

Nieuwsgierigheid, hartelijkheid, met betrokkenheid bevragen en luisteren, niet oordelen. Of het tot een passing komt hangt zeer af van je houding. Zoals in de ontmoeting met iemand die je nog niet kent. Zodat je je misschien bij die persoon thuis kan voelen. Ik ben thuisgekomen in Nederland, ik ben thuis in Kenia en weet nu hoe rijk het voelt om je op meerdere plaatsen thuis te voelen. Iedere omgeving laat mij weer andere stukken van mijzelf ervaren en keer op keer leer ik mijzelf beter kennen.

En onze kleine? Hij voelt zich thuis bij ons en kon daardoor thuiskomen in Nederland en het proces van aanpassen is voor een tweejarige dan niet meer dan overschakelen van mango naar appel, van jambo naar hallo en van aapjes in de tuin naar duiven. Thuis in Nederland, thuis bij ons en thuis bij zichzelf.

Kom in contact.