Dromen
Ik ben anderhalf jaar geleden gestart met een vijfjarige studie analytische psychologie. Naast werk, gezin en de rest. Vanuit een innerlijke drang die vele malen groter was dan alle praktische bezwaren die ik, maar vooral mijn omgeving, kon bedenken. Het gedachtegoed van de grondlegger van de analytische psychologie, Carl Gustav Jung, kwam maar steeds op mijn pad. Het raakte mij en zette me aan het denken. Ik wilde meer en vervolgens ontdekte ik het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Dat stond daar natuurlijk al een tijdje, maar de sensatie van het ontdekken kan ik niet anders omschrijven dan wonderlijk. Alsof het er speciaal voor mij was neergezet! Synchroniciteit zegt Jung, zeker geen toeval! Maar daarover een andere keer.
Een van mijn favoriete uitspraken van Jung is de volgende: ‘Your vision will become clear only when you look into your heart. Who looks outside dreams. Who looks inside awakens’. Het wakker worden waar Jung het over heeft is leven volgens wie jij ten diepste bent, in plaats van je te richten op wat buiten jou lijkt te gelden als een waardevol leven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het aardige is nu juist dat je dromen je veel kunnen vertellen over hoe je dat doet. En dat is ook typisch Jung!
Dromen zitten vol symbolen. Dromen zijn niet gemaakt in de alledaagse taal van ons wakkere bewustzijn. Als je wakker bent is een appel een appel. In je droom kan een appel verwijzen naar iets anders. De zure appel om doorheen te bijten, het appeltje voor de dorst, een appeltje met iemand te schillen hebben, of een archaïsche verwijzing naar schuld en onschuld. Check de bijbel. In onze dromen is ruimte voor oeroude beelden, die grote zeggingskracht hebben. Er komt een deel van ons aan het woord dat overdag onbewust is, maar waar wel van alles in gebeurt. Ook slaan we er van alles in op dat overdag geen aandacht krijgt. Het is een diepere laag in onszelf, waar veel wijsheid over onszelf in verborgen zit. Wakker worden volgens Jung is dat wat onbewust is bewust maken. Ook, of misschien juist wel, je duistere kanten. Daar krijg je anders maar nachtmerries van.
Dromen vertellen je dat je op het goede spoor zit. Of dat je dringend moet bijsturen. Ik zelf droom af en toe dat ik op reis ben en mijn paspoort ben vergeten. Ik weet dan dat ik aan iets belangrijks geen aandacht heb gegeven. Bij het wakker worden ‘weet’ ik dan ook meestal direct wat het is dat ik vergeten ben. Het is als een innerlijke stem die je leidt op het pad van bewustwording en een steeds groter bewust zijn.
En wat is er mooier, als de droom die je hebt voor de wereld of voor de mensen om je heen samenvalt met wat je kan, met wie je ten diepste bent. En dat je anderen wakker maakt. ‘I have a dream’!