Staan

Ik weet nu waar ik voor sta. Dat zei de manager aan het eind van haar coachingstraject. Voor haar betekent dat dat ze weet wat ze gaat doen, wat haar verhaal is. Naar haar medewerkers én naar de bestuursvoorzitter. Weten waar je voor staat, vereist af en toe stilstaan en de balans opmaken.

Toen ik enthousiast mijn idee voor het derde werk-woord deelde met mijn collega, wilde ze de rol van advocaat van de duivel. Altijd fijn, constructieve meedenkers! Wat nu, als dat stilstaan verzandt in verstilling, eindeloze analyse en bewegingsloosheid?
Dat heeft mij aan het denken gezet. Volgens mij zijn mensen grofweg in te delen in de ‘fighters’, altijd voorwaarts, doelgericht en niet vies van actie. Dan de ‘flighters’, confrontatiemijdend, beschouwend en sensitief. De ‘freezers’, afwachtend, aanpassend en loyaal. Kort door de bocht, maar iedereen herkent zijn eigen voorkeur. In de dierenwereld zie je dit gedrag mooi terug. Vaak puur uit lijfsbehoud en overlevingslust. De panter die een hertje najaagt. Het hertje dat de dans en de panter ontspringt. En de opgerolde egel.
Al deze dieren hebben hun eigen wijze en eigen tempo van bewegen, groeien en vooruitgaan. Net als mensen. Als mensen in organisaties zich vrij voelen bewegen ze zich vrij. Als ze zich onvrij voelen, gaan ze vechten, vluchten of bevriezen.

Weten waar je voor staat, draagt bij aan het kunnen kiezen voor vechten, vluchten en bevriezen. Er niet door overvallen worden, maar het bewust inzetten. Zodat je vecht voor duurzaamheid, vlucht voor desinteresse en platheid en bevriest door wat je raakt en dan even blijft stilstaan om je te verwonderen over de stevigheid waarmee je staat.

Sandra Benschop
Coach
www.funktiemediair.nl

Kom in contact.